Галерия

Древните букви "оживяха" на централния площад в Кюстендил

Глаголица от пластмасови капачки украси централния площад в Кюстендил. Над 900 участници от най-старото училище „Св. Св. Кирил и Методий“ пресъздадоха буквите върху площ от един декар.За композицията децата и учителите специално са събрали 200 чувала капачки, разделени по цветове. Идеята е азбуката да оживее отново чрез съвременния пиксел арт, разказва авторът на проекта – художникът и педагог Евгени Серафимов.

Учениците от 1Г клас, с класен ръководител Валя Ангелова посетиха училищната библиотека. Разгледаха книжки и рецитираха стихотворения. 

В  кампанията “Капачки за бъдеще” се включиха ученици от Първо заедно със своите родители.

ЕКОЛОГИЯТА не е само думи! Браво!Рисунки, проекти, модно ревю и почистване на двора на училището от ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ на ПЪРВО за Световния ден на Земята. 

Честита Цветница на всички именици от голямото семейство на ПЪРВО с картината на София Валентинова от седми клас! 


В седмицата на нашето училище вълнуващите мигове не стихват! С блеснали очи, пълни с радост от това, че вече могат да четат сами, учениците от ПЪРВИ "Г" клас с класен ръководител г-жа Валентина Ангелова споделиха своята радост с родители и гости в препълнената зала на училището.Празникът на буквите се превърна в приказно преживяване, наситено с много положителни емоции!

Бъдете здрави и успешни, мили първокласници!На 05.04. най-малките ученици от 1 а клас в ОУ "Св. Св.Кирил и Методий"проведоха своето тържество под надслов"Празник на буквите". Имаха празник, защото първокласниците с гордост могат да заявят "Мога да чета и пиша". Всеки, който умее да пише, чете, говори добре, притежава сила - силата на буквите, на словото. 

ЦВЯТ, КРАСОТА, УСМИВКИ, НАСТРОЕНИЕ и УСЕЩАНЕ за ПРОЛЕТ при ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ на ПЪРВО. 

В Седмицата на нашето училище деца и родители заедно  сътвориха тази цветна магия.

СВЕТЛИ И ЦВЕТНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!
Във връзка с Международния ден на детската книга ученици от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" посетиха детска градина "Еделвайс". Заедно с децата от група "Зайче" четоха детски приказки. 

Децата от подготвителна група "Врабче" на ДГ "Еделвайс" с открит урок заедно с нашите четвъртокласници! "Седмица на моето училище"! В ПЪРВО животът е цветен!!! 

Красива, функционална площадка по БДП беше открита в Първо от директора на училището г-жа Мариана Панчева, в присъствието на служители от сектор „Пътна полиция“ и  Детска педагогическа стая към МВР – Кюстендил. Учениците участваха в демонстрации, влязоха в ролята на управляващи полицейски автомобил. Запознаха се с четирикракия служител на МВР – Виктор. След срещата желанието на учениците от Първо да станат колеги на своите гости се увеличи неимоверно. 

ПЪРВИ "Д" на г-жа Соня Рабачева с интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука! 

Страничка след страничка децата се запознават с нея и се учат да подреждат буквите в срички, сричките – в думи, а думите – в изречения. И колкото повече научават, толкова по-знаещи и можещи стават. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви: „Аз вече мога да чета и пиша!” 

Празникът на буквите за ПЪРВИ "Б" клас бе дългоочаквано и вълнуващо събитие!

Тържество на грамотността и постиженията!

Поздравления за учениците на г-жа Аделина Милчова, които с труд и упоритост достигнаха своята първа победа по пътя на знанието. На добър час!Празник на буквите в ПЪРВИ "В"!   

След месеци на усилен труд, упоритост, много прочетени и изписани страници, най-после дойде и време за забавление с първолаците на г-жа Анелия Симеонова!

"Седмица на моето училище" продължава с пълна сила


ЕКОЛОГИЯТА не е само думи!

Учениците от 6-Г клас, с класен ръководител г-н Евгени Серафимов бяха домакини на час по екология с лектори Искра и Люси от Сдружение "Чиста Струма". С това беше поставено началото на дейностите по "Седмица на моето училище" и екологичните практики в ПЪРВО!


Животът в ПЪРВО е цветен!

Пролетна работилничка с четвъртокласниците и децата от ДГ "Слънце", група "Калинка"
Децата на ПЪРВО на гости при децата от ДГ "Слънце"! Порасналите СЛАВЕЙЧЕТА и ПЧЕЛИЧКИ пяха, танцуваха и учиха заедно с учениците и учителите на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" 

ПРОЛЕТНО СЪЗИДАНИЕ „Работилница на Баба Марта“ 

Учениците от 3 е  и 4 д клас, членове на  клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, град Кюстендил, с ръководители Ирина Вучкова и Румяна Зарева, заедно със своите приятели от фолклорната група при Народното читалище в с. Долно село, изработиха красиви мартеници от естествени материали. Деца и баби говориха за символиката на мартеницата, за вярванията, свързани с този обичай, изричаха наричания и благопожелания, пяха песни. Отново „малки и големи“ твориха, създаваха красота и бяха щастливи, че са заедно……

С изработените мартеници,  направихме изложба – базар. Събраните средства, ще дарим на дете в нужда.
Днес 22.02.2023 г.  в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Кюстендил се отбеляза Международния ден за борба с тормоза.  Ученици от 5,6 и 7 клас се обединиха в една обща цел, а именно да бъдат добри един към друг, въпреки различията помежду си. 

Ден на розовата фланелка

„Сирни Заговезни“ 

В седмицата, в която искаме и получаваме прошка, учениците от I „Б“ клас бяха на гости на децата от подготвителната група на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Класните ръководители г-жа Аделина Милчова и г-жа Илиана Божилова запознаха децата с традициите, които са свързани с празника  „Сирни Заговезни“. Той бе представен чрез драматизация. Извърши се и обичаят „хамкане“. Времето мина в много игри и смях.

Накрая по стар  български обичай ученици и учители си поискаха прошка.

Прощавайте! Простено да Ви е …

"Дела трябват, а не думи"

В.Левски

Учениците от четвърти клас отбелязаха 150 годишнината от гибелта  /делото и саможертвата/ на Апостола на свободата.


Сърца от децата на ПЪРВО за всички наши приятели 

14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ПРИЯТЕЛСТВОТО

Връзката с ПЪРВО е здрава!

Демонстрация по рисуване на архитектурен пейзаж от ученици, учили рисуване  с г-н Серафимов преди години, а сега студенти по архитектура и в Националната Художествена Академия. Дарина Дочева, Живко Христов и Кристиян Георгиев отново в кабинета по рисуване, вдъхновение за бъдещите художници!


ДА ПРОГОНИМ ЗЛОТО И ДА ОТВОРИМ СЪРЦАТА СИ ЗА ДОБРОТО...